Zdrowie od uśmiechu! Nawyk picia wody to o 70% większa szansa na zdrowe zęby!

2018-10-06 16:07

Nawyk picia wody to o 70% większa szansa na zdrowe zęby – tak wynika z dwudziestopięcioletniego doświadczenia tarnowskiej lekarz stomatolog Haliny Głowackiej. Była ona pomysłodawczynią konkursu adresowanego do szkół i przedszkoli w mieście, który miał pokazać starania tych placówek o zdrowie jamy ustnej dzieci. W najlepiej ocenionym Publicznym Przedszkolu nr 13 partner konkursu Tarnowskie Wodociągi zamontowały poidełko dla dzieci ze zdrową, bieżącą wodą.

Placówki edukacyjne mogły zgłaszać zdjęcie, filmy czy opisy dobrych praktyk. Chodziło o przesłanie rysunków tematycznych, piosenek zachęcających do dbałości o higienę jamy ustnej i pokazanie, tego, jak dzieci dbają o zęby. Preferowane były działania dotyczące dłuższego okresu, a nie tworzone dla potrzeb konkursu. Jak podkreśla pomysłodawczyni przedsięwzięcia należy robić wszystko, aby zmienić fakt, że polskie dzieci mają najsłabsze zęby w Europie. - Aż 86% sześciolatków ma próchnicę. Zmiana zależy głównie od nas – rodziców, a dopiero później od dzieci – przekonuje Halina Głowacka. Jak mówi dyrektor najwyżej ocenionego Przedszkola Publicznego nr 13 Beata Tomaszewska dzieci pod okiem specjalistów uczyły się poprawnego szorowania zębów. Poznawały też choroby jamy ustnej i sposoby im zapobiegania, wykonywały ponadto prace plastyczne na ten temat, a starszaki przygotowały nawet specjalną inscenizację.

W rezultacie przedszkole otrzymało poidełko ze zdrową, bieżącą wodą. To wygodne rozwiązanie, nie wymaga wymiany butli, a sama woda nigdy się nie kończy. Wykonane ze stali nierdzewnej poidełko jest estetyczne. Ergonomiczny kształt, brak ostrych krawędzi i odporność na uderzenia sprawiają, że jest też bezpieczne.- Najważniejsze jest dla nas bezpieczeństwo zdrowotne dzieci, a ponieważ nasza woda na bieżąco jest badana jesteśmy przekonani, że jej picie sprzyja zdrowiu – mówi prezes Tarnowskich Wodociągów dr Tadeusz Rzepecki.

W przypadku próchnicy jednym z najważniejszych czynników ryzyka są cukry. Po zjedzeniu posiłku dzięki działaniu śliny odczyn pH jamy ustnej spada poniżej 5 i stan taki utrzymuje się godzinę. Powtarzające się spadki pH w odpowiednio długim czasie doprowadzają do uszkodzeń powierzchni zęba i inicjują próchnicę. Dlatego warto pamiętać, że mniej szkodliwa jest nawet większa ilość słodyczy, zjedzona jednorazowo, niż przyjmowana często, między posiłkami. Najbardziej niebezpieczne są sacharoza i maltoza, występujące w cukierkach, lizakach, ciastkach, dżemach czy słodzonych płatkach śniadaniowych. Glukoza i fruktoza występujące w owocach oraz laktoza w mleku, powodują nieco mniejsze spadki pH i nie są tak szkodliwe dla zębów. 



Wpisz swoją opinię:

Przepisz tekst z obrazka: Obraz CAPTCHA
Podpis:
Opinie:
Ten artykuł nie posiada jeszcze żadnych opinii.