Kiełbasa z renifera i bûche de noël. Tak świętowali uczniowie tarnowskiej 11-stki

2016-12-27 16:57

Kiełbasa z renifera, bûche de noël czy jadalne kasztany to tylko niektóre z potraw, jakie można było spróbować podczas „Smaków Europy” – imprezy, która odbyła się w Szkole Podstawowej Integracyjnej nr 11. Podczas świątecznego spotkania organizatorzy przybliżyli tradycje bożonarodzeniowe 11 krajów europejskich.

Wielka Brytania, Hiszpania, Francja, Czechy, Finlandia, Włochy, Austria, Niemcy, Irlandia, Grecja i Szwecja to kraje, których klimat można było poczuć na szkolnym korytarzu. Prezentacje były przygotowane przez rodziców i uczniów poszczególnych klas. Kraj był przydzielony w drodze losowania. – Niektórzy rodzice przygotowują się przez cały rok. Szukają przepisów kulinarnych i czytają o tradycjach i obyczajach we wszystkich krajach Europy, bo nie wiedzą, który kraj wylosują. Cała szkolna społeczność bardzo angażuje się w to przedsięwzięcie – podkreśla Elżbieta Wójcik, dyrektor Szkoły Podstawowej Integracyjnej nr 11. Wydarzenie organizowane jest w formie konkursu, specjalnie powołane jury przyznaje punkty za poszczególne detale. Liczy się nie tylko smak potraw, ale także dekoracja stołu, opis tradycji danego kraju i pomysłowość formy przedstawienia całości. – Przygotowując tradycyjne potrawy z krajów europejskich i poznając ich tradycje z jednej strony dowiadujemy się ciekawych rzeczy o naszych sąsiadach, a z drugiej doceniamy naszą, polską kuchnię, która jest przecież wyjątkowo smaczna – zaznaczają rodzice biorący udział w przygotowaniach. Wyniki konkursu uczniowie poznają po Nowym Roku.

Coroczne „smakowanie” Europy stało się już tradycją szkoły. Wydarzenie jest wielopokoleniowe, biorą w nim udział nie tylko uczniowie i rodzice, ale często także dziadkowie. Szkołę odwiedzają też często absolwenci z rodzinami.

Materiały: UMT 



Wpisz swoją opinię:

Przepisz tekst z obrazka: Obraz CAPTCHA
Podpis:
Opinie:
Ten artykuł nie posiada jeszcze żadnych opinii.