Kuchenne rewolucje. Wiemy jaką potrawą Mateusz Ciureja oczarował jury

2017-03-07 19:52

Uczniowie klasy IV ZSEG Tarnów, Michał Ciszek, Mateusz Ciurej i Dominik Łukasik dniu 4 marca 2017 uczestniczyli w XVIII Małopolskim Konkursie Szkół Gastronomicznych. Temat konkursu „PODRÓŻ PRZEZ SMAKI”. Udział w konkursie pomaga młodym ludziom w zdobywaniu cennego doświadczenia oraz w rozwoju kariery. Oferuje również możliwość poszerzenia kulinarnych horyzontów, odkrywa i promuje talenty. Jury to szefowie kuchni i najlepsi kucharze z krakowskich restauracji. Przewodniczącym Jury był mistrz kucharski Zbigniew Kurleto i znany kucharz Teo Vafidis. Zadaniem uczestników było wykonanie dwóch ćwiczeń jednego z przygotowanych surowców przez organizatora, oraz zakąski opracowanej przez uczestnika. W konkursie brało udział 37 przyszłych adeptów sztuki kulinarnej. Udział w konkursach to kolejne wtajemniczenie w arkana przyszłego zawodu. Jury podczas obserwacji pracy uczestników zmagań nie tylko ocenia ale daje cenne rady i uwagi. W ubiegłym roku nasi uczniowie zdobyli III miejsce i wyróżnienia, a w tym roku zakąska ,,Tatar ze śledzia” dała Mateuszowi Ciurej pierwsze miejsce. ,,Łosoś w towarzystwie musu z wędzonego jabłka i puree pietruszkowego” wyróżnienie dla Michała Ciszka zaś Dominik Łukasik wywalczył wyróżnienie „ Pasztet z dziczyzny z jajkiem przepiórczym”

Materiały: facebook.com/ZSEG-Tarnów



Wpisz swoją opinię:

Przepisz tekst z obrazka: Obraz CAPTCHA
Podpis:
Opinie:
Ten artykuł nie posiada jeszcze żadnych opinii.