Znani pisarze w Tarnowie. Mariusz Szczygieł opowie o czeskiej kulturze!

2017-09-21 06:11

Centrum Sztuki Mościce zaprasza na trzy autorskie spotkania z pisarzami, będą to: Marek Krajewski autor KRYMIANAŁÓW RETRO, Małgorzata Czyńska i jej książka KOBIETY WITKACEGO oraz znany reportażysta Mariusz Szczygieł z prelekcją KULTURA CZESKA - MOJA LASKA NEBESKA.

Marek Krajewski - pisarz, filolog klasyczny. Przez wiele lat prowadził na Uniwersytecie Wrocławskim zajęcia, z których zrezygnował, aby poświęcić się wyłącznie pisaniu książek. Autor bestsellerowych powieści kryminalnych o Eberhardzie Mocku i  Edwardzie Popielskim. Ich przekłady ukazały się w dziewiętnastu krajach. Laureat m.in. Paszportu „Polityki", Nagrody Prezydenta Wrocławia, Nagrody Wielkiego Kalibru. Otrzymał tytuł Ambasadora Wrocławia.

Małgorzata Czyńska (ur. 1975) - historyk sztuki, dziennikarka, pisarka. Autorka tekstów o sztuce, wywiadów z artystami, portretów, specjalistka od historii mody i dizajnu, kuratorka wystaw. Stypendystka Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Autorka książek: "Najpiękniejsze. Kobiety z obrazów", "Kobro. Skok w przestrzeń", "Harem metafizyczny. Kobiety Witkacego", oraz wywiadu-rzeki z Edwardem Dwurnikiem "Moje Królestwo". Laureatka Nagrody Literackiej Juliusz za książkę "Kobro. Skok w przestrzeń".

Mariusz Szczygieł - reporter. Od 1990 roku związany z „Gazetą Wyborczą". Autor m.in. bestsellerowych książek „Gottland" i „Zrób sobie raj". Pierwsza z nich zdobyła Europejską Nagrodę Literacką 2009 oraz Nike Czytelników 2007; została także książką roku Warszawskiej Premiery Literackiej. Jego książki wydawane są w trzynastu krajach. Jest także autorem antologii polskiego reportażu po 1989 roku „20. 20 lat nowej Polski w reportażach według Mariusza Szczygła" i dwutomowej antologii polskiego reportażu „100/XX". Za reportaż „Śliczny i posłuszny" w „Dużym Formacie" otrzymał Nagrodę Andrzeja Woyciechowskiego 2013; Nagrodę Mediator 2013. Dziennikarz Roku 2013 - pierwsze miejsce w konkursie Grand Press. W latach 1995-2001 prowadził pierwszy w historii polskiej telewizji talk-show „Na każdy temat". Współzałożyciel Instytutu Reportażu wraz z Pawłem Goźlińskim i Wojciechem Tochmanem.

Bibliografia:
„Niedziela, która zdarzyła się w środę" (1996, wyd. I)
„Gottland" (2006, wyd. I)
„Kaprysik" (2010)
„Zrób sobie raj" (2010)
„Láska nebeská"(2012)
„Projekt: prawda" (2016)

Centrum Sztuki Mościce - Antresola

2 października 2017 r. godz. 19.00  Marek KRAJEWSKI KRYMINAŁ RETRO
3 października 2017 r. godz.19:00  Małgorzata CZYŃSKA KOBIETY WITKACEGO
4 października 2017 r. godz. 19.00 Mariusz SZCZYGIEŁ KULTURA CZESKA - 
MOJA LASKA NEBESKA

Cena biletu: 15zł
Cena karnetu na trzy spotkania - 35 zł

Sprzedaż biletów: on-line ww.csm.tarnow.pl i Kasa CSM ul. Traugutta 1, 33 - 101 Tarnów tel. 14 633 46 04



Wpisz swoją opinię:

Przepisz tekst z obrazka: Obraz CAPTCHA
Podpis:
Opinie:
Ten artykuł nie posiada jeszcze żadnych opinii.