Lokalne produkty nagrodzone za granicą

2011-09-15 11:50

Laureaci konkursu „Najlepszy Produkt Ziemi Tarnowskiej” święcą triumfy poza granicami powiatu. Prołziok - nierówny placek oraz gospodarstwo agroturystyczne z Jamnej zostały nagrodzone na Międzynarodowej Wystawie Rolnicza Agropromocja w Nawojowej, podczas której odbyła się XI edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”.

W Nawojowej prezentowało się blisko 400 firm z branży rolniczej. Można było spróbować również produktów regionalnych: potraw, nalewek i przetworów. Jury oceniało również produkty zgłoszone na konkurs. Bezkonkurencyjny okazał się tutaj „Prołziok – nierówny placek” przygotowany przez Jolantę i Mariusza Kramarczyków z gospodarstwa „Wimika” w Kowalowej. Jury chwaliło jego smak „przypominający wspomnienie dzieciństwa, w którym babcie i mamy piekły go na blasze”. Prołziok wywodzi się z biednej galicyjskiej, staropolskiej  kuchni, pieczony był gdy zabrakło chleba z mąki na blasze z dodatkiem sody, która na Pogórzu nazywana była prołzą stad nazwa placka - prołziok.

Podczas Agropromocji w Nawojowej Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego wspólnie z Małopolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Karniowicach zorganizowali również konkursu pn. „Najlepsze Gospodarstwo Agroturystyczne Województwa Małopolskiego”. Pierwsze wyróżnienie otrzymał Adam Garncarek z Jamnej w powiecie tarnowskim. Laureatom gratulacje składali: wicemarszałek  województwa małopolskiego Wojciech Kozak i członek Zarządu Stanisław Sorys. Oto wyróżnione produkty, wybrane przez jury po ocenie i degustacji:

Prołziok oraz inni produkty regionalne - laureaci tegorocznej edycji Konkursu na Najlepszy Produkt Ziemni Tarnowskiej - będą promowane w Gdyni na stoisku powiatu tarnowskiego podczas imprezy ”Dary ziemi i … Europa od Kuchni” „,promującej regionalne  wyroby oraz rękodzieło. Impreza ta  ma zasięg  ogólnopolski i międzynarodowy i stanowi  rozpoczęty w 2001 r. cykl prezentacji kultury i tradycji krajów należących do Unii Europejskiej, w którym prezentowane są „od kuchni” dary ziemi, tradycje muzyczne, artystyczne i kulinarne kolejnych wybranych w danym roku członków unii

Materiały: powiat.tarnow.pl



Wpisz swoją opinię:

Przepisz tekst z obrazka: Obraz CAPTCHA
Podpis:
Opinie:
Ten artykuł nie posiada jeszcze żadnych opinii.